Winterkinderen

door | 5 april 2020
Les enfants d'hiver
Categorie:
ISBN13: 9789023996545
Book URL: GoodReads.com
Goodreads ID: 52911879
Goodreads Rating: 2.33
publisher:
Winter, 1943. Zes Franse kinderen zitten verborgen in een grot in de Pyrenee├źn. Ze moeten machteloos toezien hoe hun beschermers, die hen naar Spanje zouden helpen ontsnappen, worden gefusilleerd door SS'ers. Om te voorkomen dat de kinderen de weg terug vinden, blazen de Duitsers de hangbrug op, hun enige ontsnappingsroute naar het dal. De kinderen zitten als ratten in de val. Samen moeten ze kou, honger en wanhoop trotseren. Hun onderlinge verschillen in afkomst, geloof…

Een groep van 6 kinderen wordt door het verzet gered uit de handen van de Duitsers. Samen met drie volwassenen gaan de kinderen op reis naar Spanje, via een smokkelaars pad door de Pyrenee├źn.

De begeleiders van de kinderen worden door SS-ers, die op hun spoor komen, doodgeschoten. De kinderen hebben zich verstopt in een grot, en zien deze ramp voor hun ogen gebeuren. Hoe moeten ze nu verder. Een tijd van angst en (wan)hoop breekt aan.

Een van de kinderen overlijdt aan de gevolgen van TBC, de rest probeert te overleven, maar krijgen het zwaar, zeker als de winter steeds strenger wordt. Dan gaan twee van de kinderen (Mathieu en Christope) op weg om de doorgang naar Spanje te vinden.

Later in het verhaal komen er nog twee jonge kinderen bij, die gered zijn uit de handen van een tweetal Jodenjagers.

Na ruim twee maanden ontberingen worden de kinderen eindelijk gered.

Goed te lezen verhaal, met korte hoofdstukken. Echte achtergronden van de kinderen komen we niet te weten, behalve dat een aantal Joods zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.