’t Hooge Nest

door | 21 november 2020
‘t Hooge Nest
Categorie:
ISBN13: 9789048841790
Book URL: GoodReads.com
Goodreads ID: 48766519
Goodreads Rating: 4.45
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in het Gooi. Terwijl de laatste Joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met een van de laatste transporten in…

Na de eerste paar hoofdstukken had ik zoiets van ‘nee, laat maar’. Teveel een opsomming van feiten, in de trant van ‘toen gebeurde er dat, en daarna dit’ etc. Gelukkig wel doorgelezen. Het was meer een opsomming van feiten en wat geromantiseerde oorlogsbelevingen er tussen. Toch heb ik doorgezet, en heb daar geen spijt van.

Pas in het tweede deel (ongeveer 50% van het boek) word het verhaal veel beter, en heb het toen vrijwel achterelkaar uitgelezen. Vanaf dat punt word het verhaal glashelder, en was het moeilijker om het boek weg te leggen
Er zitten wat storende fouten in het boek. Een daarvan viel me eigenlijk al direct op, en dat was dat een tweetal personen in 1943 ’s avonds laat op pad zijn, en dan langs verlichte ramen lopen. In die tijd goldt een verduisteringsplicht in heel Nederland, en ik kan me niet voorstellen dat de Duitsers dit lieten gebeuren.

De auteur van dit boek reconstrueert de laatste levensjaren van de zusters Brilleslijper (Janny en Lien), die goed zien dat het leven voor de Joodse inwoners steeds meer zal verslechteren, Nederland door de Duitsers bezet is.

(er komt nog een betere review, als mijn computer weer meewerkt, maar kijk vooral op deze link, voor een complete review van een andere lezer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.