Pantsers des doods

door | 12 maart 2020
Döden paa Larvefödder
Author:
Series Number: 2
Categorie:
Genre:
ISBN13: 9789089752284
Book URL: GoodReads.com
Goodreads ID: 40871657
Goodreads Rating: 3.99
Nu in nieuwe editie ! Compleet en Ongecensureerd. Sven keert terug naar zijn kameraden van het 27ste strafbataljon. Juist wanneer hij aankomt start de nieuwe, massale Duitse Ostfront-campagne. Schouder aan schouder - met achter hun officieren die hun waanzinnige bevelen schreeuwen en voor hun de met doodsverachting strijdende soldaten van het Rode Leger - vechten Sven en zijn vrienden zich een weg in een keiharde oorlog. Voor alle spelers geldt maar een wet die iedereen…

Sven, Porta, de Ouwe en ‘Kleintje’ en anderen zijn weer terug. In dit tweede deel in de serie over Sven Hassel lezen we meer over de gebeurtenissen die het 27e strafbataljon ondergaat.

Het bataljon wordt opgeroepen om te helpen bij het redden van slachtoffers en het puinruimen na een bombardement. Wat zij tegenkwamen is afschuwelijk. Kinderen die levend verbrand zijn, hele families die gestikt zijn in hun schuilkelder. Een tweetal vrouwen wordt betrapt op het beroven van lijken en worden standrechtelijk geëxecuteerd.

Na deze zware tijd vertrekt het bataljon weer naar het Oostfront, waar het slecht gaat met de strijd. Het leger is op een continue terugtocht, waarbij het regelmatig weer met de Russen slaags raakt. Toch lukt het het bataljon om zo nu en dan een hoekje te vinden waar het rustiger is. Het lukt hen zelfs om een plek te vinden waar beide partijen een soort wapenstilstand hebben afgesproken. Als er hoge officieren komen, waarschuwen zij elkander en schieten dan hoog in de lucht. Beide kanten houden zelfs zwempartijen en delen voedsel met elkaar. Beide kanten willen dat de oorlog voorbij zou zijn en naar huis gaan.

Helaas, ze gingen niet naar huis. Rondzwervende SS-ers en overijverige officieren hingen deserteurs op en lieten hun lichamen hangen als voorbeeld. De politiek commissarissen van de Russen deed het zelfde. De oorlog sleepte zich voort en in deze periode ( winter 1944 – 1945) werd het heel zwaar voor Sven en zijn compagnie. Iedereen probeert naar het westen te vluchten, de Duitse linies worden doorbroken. Het enige dat hen redt, is het feit dat de Russen sneller optrekken dan hun bevoorrading aan kan.

Dit was best een ‘zwaar’ boek om te lezen. Er wordt vrij gemakkelijk omgegaan met het doden van mannen. vrouwen en kinderen. Oorlog is een keiharde zaak, met veelal onschuldige slachtoffers, en dat is volgens mij wat Sven wil vertellen.

Ondanks alles 3 sterren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.