Opstand (Divergent, #2)

door | 14 februari 2021
Insurgent
Series:
Series Number: 2
Categorie:
ISBN13: 9789000314508
Book URL: GoodReads.com
Goodreads ID: 15743076
Goodreads Rating: 4.02
publisher:
De Inwijdingsdag van Tris, die euforisch had moeten zijn, eindigt gruwelijk. Vanaf dat moment is het oorlog tussen de facties. En in tijd van oorlog moeten er kanten gekozen worden. Geheimen worden onthuld en de gevolgen van gemaakte keuzes zijn nog onherroepelijker, en nog krachtiger.Tris doet alles wat ze kan om haar dierbaren te redden. Gevoelens van rouw en schuld achtervolgen haar terwijl ze worstelt met vragen over vergiffenis, loyaliteit, politiek en liefde. Door ingrijpende…

Een goed te lezen vervolg op het eerdere deel (Inwijding).

Enkele uren na de gebeurtenissen uit het vorige deel vluchtten Tris, Four, Caleb, Peter en Marcus naar Vriendschap, waar ze enige tijd – onder bepaalde voorwaarden – mogen verblijven. Tris ontdekt dat Marcus een geheim heeft, dat mogelijk de reden van de aanval op Zelfverloochening is. Tris wil proberen dit geheim te vinden, maar Tobias (‘Four’) heeft andere plannen. Hij wil eerst de huidige situatie oplossen.

Als de Erudieten hen aanvallen, lukt het, met wat geweld, om te ontsnappen. Ze besluiten naar de stad terug te gaan. Als Tris en Tobias ‘Oprechtheid’ binnen gaan worden zij meteen gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan de aanval. Door gebruik van het ‘waarheidsserum’ kunnen zij echter aan tonen dat zij niet verantwoordelijk waren.

Om ‘Afwijkenden’ te vinden, overvalt Eruitie het kamp van de Oprechten, en beschieten die met een speciale ampul. Door de ampul, die een zendertje bevat, raakt iedereen die getroffen is, in een permanente simulati. Ook ewordt er een gas gebruikt waardoor iedereen bewusteloos raakt, behalve de afwijkenden. De Erudieten zoeken al die afwijkenden op en brengen ze naar een verzamelplaats. Daar ziet Tris hoe Eric, een leider van de Onverschrokkenen, een 11-jarige jongen door het hoofd schiet. Het lukt haar en anderen om te ontsnappen.

Na een bedreiging van de leider van de Erudieten, Jeanine, dat er iedere twee dagen een groep Afwijkenden zou worden gedood door middel van de simulatie, tenzij een van de leiders van Onverschrokken zich aan haar overgeeft. Tris besluit om te gaan, zonder dit aan de andere mee te delen. Zij wordt gevangen gezet in een laboratorium, maar wordt op het laatste moment bevrijd door Peter en Tobias.


Een mooi verhaal, dat lekker snel wegleest, met goede karakteropbouw en veel spanning.

(Helaas is deel 3: Samensmelting, nog niet beschikbaar in het Kobo Plus abonnement. Of dat ooit zo ver komt durf ik niet te zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.