Marsbataljon

door | 14 maart 2020
Marchbataillon
Author:
Series Number: 4
Categorie:
Genre:
ISBN13: 9789024501854
Book URL: GoodReads.com
Goodreads ID: 18050445
Goodreads Rating: 3.98
publisher:
De oorlogsromans van Sven Hassel staan bekend om hun beeldende en realistische beschrijvingen van oorlogsgeweld. Nu in nieuwe editie: compleet en ongecensureerd. In Marsbataljon vertelt Sven Hassel het schrijnende verhaal van de soldaten die streden in Hitlers zoveelste Russische offensief. Met de moed der wanhoop strijden ze tegen een onverslaanbare vijand. Met name de mannen in de strafbataljons komen terecht in een waar inferno. Zij worden door de Duitse legerleiding beschouwd als niets meer dan…

Weer een deel uit deze serie van Sven Hassel. De verhalen worden wat voorspelbaar. Net als de andere delen bestaat dit boek uit vooral losse verhalen

De boeken zijn grof zonder kwetsend te zijn. Precies wat je kan verwachtten van een groep mannen die in een uitzichtloze positie zich staande proberen te houden.

Het verhaal begint wanneer het bataljon als bewakingseenheid dienst doet in Torgau, een gevreesde gevangenis. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het executeren van ter dood veroordeelden. Dat gaat hen niet altijd in de koude kleren zitten, maar zij slepen zich er door heen.

Later bevinden zij zich achter de Russische frontlinie, in een poging het doen en laten van de vijand te observeren. Tijdens hun vlucht dwars door Rusland komen zij in een bordeel terecht, waar zij de ‘madam’ ophangen en de meisjes bevrijden.

De boeken zouden auto-biografisch zijn, maar ik begin meer te geloven dat Hassel ergens deze verhalen heeft opgepikt en in zijn levens-verhaal heeft verwerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.