Kameraad

door | 8 januari 2020
Red Shadow
Categorie:
ISBN13: 9789026611827
Book URL: GoodReads.com
Goodreads ID: 21168642
Goodreads Rating: 3.71
1941. Het leven van de 15-jarige Misha staat op z’n kop als z’n vader een baan krijgt aangeboden als particulier secretaris van Stalin. Het hele gezin verhuist van een schamele woning naar een prachtig appartement in het Kremlin. Maar al snel komen er barstjes in het glorieuze communistische systeem. Als Misha’s moeder verdwijnt realiseert Misha zich dat hij leeft in een cultuur waarin de angst regeert. Wanneer de Duitse troepen oprukken naar Moskou, slaat de…

Historische fictie, dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog in Moskou.

De 15-jarige hoofdrolspeler, Misha, woont met zijn vader en moeder in het Kremlin, een droom voor velen. Misha’s leven zal snel veranderen. Zijn moeder verdwijnt plots als zij tot vijand van de staat is verklaard. Zijn vader werkt nauw samen met Stalin, en Misha, als de goede communist die hij is werkt in diverse programma’s mee om het land te beschermen tegen een eventuele aanval van de Duitsers.

Behalve de angst voor een Duitse inval, was er ook de angst om de verkeerde dingen te zeggen tegen de verkeerde personen; je te burgerlijk gedragen of een aantal andere ‘misdaden’ kon je al laten verdwijnen.

Misha en zijn vriendin worden op een gegeven moment door de NDKV gearresteerd en gedwongen om een aantal ‘misdrijven’ te bekennen. Zij worden beide ter dood veroordeeld.

Op zich een aardig verhaal over het leven in het Kremlin ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het einde was echter teleurstellend en veel werd niet duidelijk. Te open.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.