Inwijding (Divergent, #1)

door | 12 februari 2021
Divergent
Series:
Series Number: 1
Categorie:
ISBN13: 9789047516835
Book URL: GoodReads.com
Goodreads ID: 13424701
Goodreads Rating: 4.19
publisher:
Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Ook heeft Tris een geheim dat ze voor iedereen verborgen moet houden. Als de ogenschijnlijk perfecte maatschappij verhardt en…

Het eerste deel uit de bekende ‘The Divergent’-serie.

Het toekomstige Chicago. De stad waarin Tris (Beatrice Prior) opgroeit is verdeeld in 5 zuilen, te weten
Oprechtheid, Zelfverloochening, Onverschrokkenheid, Eruditie en Vriendschap.

Een keer per jaar moeten alle 16-jarigen een keuze maken uit een van deze facties. Tris en haar iets oudere broer Caleb, wonen samen met hun ouders in Zelfverloochening. Een dag voordat ze de keuze moet maken krijgt ze een persoonlijkheidstest. In plaats van een factie krijgt zij er 3 waar zij mogelijk bij zou horen, namelijk zelfverloochening, onverschrokkenheid en eruditie.
Personen die meer dan een factie krijgen worden als afwijkend (Divergent) gezien en dus als een gevaar voor de maatschappij. Beatrice krijgt het advies dit tegen niemand te zeggen, omdat ze anders gevaar loopt.

Tot op het moment waarop zij haar keuze moet maken twijfelt ze nog, want eenmaal een keuze gemaakt, is zij geen onderdeel meer van de factie waarin ze geboren is en kan zij haar ouders en broer alleen nog maar zijn op zogenaamde familiedagen. Contacten tussen de andere facties zijn miniem en soms zelfs vijandig.

Haar keuze is uiteindelijk ‘Onverschrokkenheid’. Nu moet ze nog zien te slagen voor de inwijdingstest. En die is brutaal. Tijdens de inwijding wordt se bedreigt, gepest, en haar leven komt zelfs in gevaar. Toch zet zij door om te bewijzen dat zij echt een Onverschrokken is.

De beklemmende sfeer is duidelijk te voelen.

Het verhaal is geschreven 1 jaar nadat de auteur haar bachelor in creatief schrijven ontving. Het leest goed weg en is ijzersterk. De personages voelen echt aan, en je kan goed inleven in hun belevenissen. De emoties die Tris voelde waren levensecht beschreven. Tris is een normale tiener met haar gevoelens en emoties. Ze is zeker geen superheld, en wil dat ook niet zijn. De romantiek was minder goed beschreven, of dat een fout in de vertaling is, of niet, dat kan ik niet zeggen, maar het deed mij niets.

Zoals bijna altijd is het boek vele malen beter dan de film, en ook dit boek is geen uitzondering. Het verhaal van de facties en de geschiedenis was in het boek veel duidelijker te lezen dan dat het ooit in de film kan zijn.

Een mooie debuut voor de auteur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.