Ik ontsnapte uit Auschwitz

door | 28 november 2020
I Escaped From Auschwitz/I Cannot Forgive
Author:
Categorie:
Genre:
ISBN13: 9789401901468
Book URL: GoodReads.com
Goodreads ID: 18463152
Goodreads Rating: 4.42
In de morgen van 7 april 1944 klinkt alarm door vernietigingskamp Auschwitz. Het eerste teken dat twee gevangenen ontsnapt zijn. Samen met kampgenoot Alfred Wetzler slaagt Vrba erin als een van de vijf joodse gevangenen te ontsnappen. Vrba overleeft door zijn onvoorstelbare levenswil, zijn slimheid en soms door puur geluk. De bijna achteloze stijl waarin het boek geschreven is, maakt de beklemming ervannog groter...

Een triest boek, dat echter heel getrouw de waarheid over Auschwitz naar buiten bracht. Moeilijk om hier een echte waardering aan te geven. Niet alle overlever is een schrijver, en dus zijn niet alle boeken even goed geschreven. Dit boek is hierop een uitzondering.

Het doel van de schrijver was, om na zijn ontsnapping uit het concentratie-kamp, de wereld te vertellen van de verschrikkingen die in het kamp werden uitgevoerd, om de dood van 1 miljoen Hongaarse Joden te voorkomen. Hij, en een mede-ontsnapper, brachten veel informatie met zich mee. Informatie die met feiten bewezen konden worden.
Dat deze informatie niet gedeeld werd met de Hongaarse Joodse bevolking maakt het des te schrijnender.

Eerste deel las vooral als een waar-gebeurde roman; de appendices vertellen het verhaal van de cijfers en de achtergronden.

Dit boek zou verplichte literatuur moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.