Heer van de vliegen

door | 28 juni 2020
Lord of the Flies
Categorie:
ISBN13: 9789020415063
Book URL: GoodReads.com
Goodreads ID: 54277868
Goodreads Rating: 3.68
publisher:
Nog altijd even opwindend en tot nadenken stemmend als toen het in 1954 verscheen, schept 'Heer van de vliegen' een gewelddadig, treff end beeld van de menselijke natuur, en wat er met deze gebeurt als de beschaving ten onder gaat. Een groep schooljongens stort neer op een onbewoond eiland. Zonder ouders of ander volwassen toezicht moeten ze met elkaar samenwerken om te overleven, waar ze jammerlijk in falen. Hun strijd om het bestaan krijgt geleidelijk…

Tja.. Opwindend, nou nee. Tot nadenkend stemmend.. Ja, misschien.

Eerder een verontrustend verhaal over het kwaad dat zelfs in het onschuld wordt gevonden; een waarschuwing over waarin de mensheid degradeert zonder sociale controle. Dat wil niet zeggen dat ik vind dat alles maar gecontroleerd moet worden.

Een groep Engelse kinderen, wordt geƫvacueerd (waar naar toe? waarom?12). Hun vliegtuig stort echter neer op een onbewoond eiland. Alle volwassenen zijn dood, en de jongens kiezen Ralph als leider. Hij probeert de groep aan te zetten tot samenwerking tot ze gered worden. Al snel worden deze afspraken al verbroken, omdat er toch geen sancties waren wanneer zij toegaven aan hun verlangens, wat uiteindelijk tot een tragedie leidt.

Ralph en Jack zijn twee van de oudste kinderen, en zij proberen allebei leider te worden. Dit doen ze door elkaar uit te spelen en steeds de grootste te willen zijn.
Ralph is vooral bezig met het bouwen van hutten en een groot vuur om eventuele passerende schepen te waarschuwen, terwijl Jack vooral wil jagen en met harde hand regeert. Je ziet de kostschoolkinderen steeds verder veranderen in ongeleide projectielen. Als er op een dag dan een schip in de verte te zien is, blijkt dat het vuur uit is gegaan omdat de bewakers er van mee op zwijnenjacht gingen. Als ze opnieuw het vuur willen aansteken blijken de vlammen al snel om zich heen te slaan.

In deze groep is beschaafdheid vervangen door meedogenloosheid , waarin macht en kracht goed is, en is de vrouwelijke stem verdwenen.

Het viel op dat er niemand van de ‘grote’ jongens oog had voor de ‘ukkies’. Het was Pig’s taak om ze te tellen, maar dat heeft hij nooit gedaan. Niemand trok zich wat van hen aan; niemand die weet hoeveel het er waren, en of ze allemaal veilig waren.

Het boek toont naar mening goed aan wat er gebeurt als alle regels in de maatschappij afgeschaft worden. Wat ik jammer vond is dat je geen informatie kreeg over het hoe en waarom van deze evacuatie en de nasleep van de gebeurtenissen.

Ik vraag me af wat er zal gebeuren als we een groep volwassenen op zo’n eiland droppen (en dan bedoel ik niet zoals in Expedition: Robinson). Dit boek is een klassieker, en ik vraag me nu dan ook verwonderd af waarom wij het op school nooit hebben gelezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.