Gestapo

door | 16 maart 2020
Gestapo
Author:
Series Number: 5
Categorie:
Genre:
Book URL: GoodReads.com
Goodreads ID: 24948299
Goodreads Rating: 3.93
Gestapo geeft een realistische beschrijving van de schokkende belevenissen van de auteur Sven Hassel tijdens de Tweede Wereldoorlog.Het eerste gedeelte van het boek speelt zich af aan het Russische front. Het ademt de sfeer van mensen die geen enkele illusie meer koesteren van het leven en alleen nog maar vertrouwd zijn met de dood.In het tweede gedeelte is Hamburg de plaats van handeling. Hier heerst de Gestapo. De auteur zegt hierover: 'Aan de andere kant…

En weer een deel van Sven Hassel’s serie over een strafbataljon in het Hitleriaan’s Duitsland.

Net als de vorige delen, toont ook dit boek weer de gruwelijkheden van de oorlog en het Duitse leger. De verhalen zijn soms grof, maar grof op een manier die je verwacht van soldaten uit die tijd.

De karakters krijgen steeds meer diepte in de verhalen, hoewel ik het jammer vindt dat (door de vertaler?) gekozen is om de naam van ‘Kleintje’ in de eerdere boeken, te vervangen door ‘Broertje’. Dat klinkt opeens heel anders.

De mannen proberen, op hun typische wijze, ze bagataliseren de acties van de Gestapo, en proberen deze zelf te saboteren. Het einde van het boek is tragisch. De dood van (of de moord op) de luitenant was meedogenloos. En lang had ik nog de verwachting dat hij op het allerlaatste moment weer vrijgelaten zou worden en naar zijn eigen strafbataljon gestuurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.