Filling in the Pieces: A Survival Story of the Holocaust

door | 3 maart 2020
bookcover Filling in the pieces
Author:
Categorie:
ISBN13: 9789652299666
Book URL: GoodReads.com
Goodreads ID: 46039827
Goodreads Rating: 4.78
This autobiography is a compelling tale of an individual who survived the full brunt of the Shoah as a teenager, from the first day of the war in the small town of Dembitz in 1939 to liberation in Bergen Belsen in 1945. The book first provides a nostalgic of Izaak's prewar life and goes on to detail how his family and community were gradually torn asunder by the Nazi occupation. During the war, Izaak was…

(Dutch post. For English see Filling in the Pieces)

Ik weet werkelijk niet goed wat te schrijven over dit boek, maar hieronder zal ik het toch proberen.

Een verhaal van een Joodse jongen (Izaak Sturm) die door de wreedheden van de Holocaust leeft, terwijl hij van concentratiekamp naar concentratiekamp wordt verplaatst.

Eerst vertelt Izaak ons over het vredige leven dat hij leeft in de stad Debica, daarna volgt hij met zijn herinnering aan de wreedheid van de nazi’s. Een bewaker, Grün genaamd, sloeg of schoot mensen wanneer hij er zin in had. Later getuigt Izaak tegen hem in de rechtbank.

Hij vertelt ons ook over de commandant van Plaszów, die ‘met veel plezier rondliep met zijn pistool en mensen links en rechts neerschoot’.

Voordat Izaak ‘geëvacueerd’ werd, woont hij in het getto, en iets dat me opviel was de volgende regel die hij schreef:

“Jewish life was cheap in the ghetto. — It was not unusual to see people shot to death. It was common. It was nothing.”

Izaak geeft gedetailleerde informatie over de mensen waarover hij vertelt in diverse voetnoten. Het boek voelde soms aan als een beschrijving van zijn presentaties.

Soms geeft hij te veel informatie over personen, maar ik denk dat dat prima is in dit soort boeken.
Het boek had veel ongedefinieerde Joodse termen, waardoor het soms moeilijk te begrijpen was voor niet-Joodse mensen. Een verklaring aan het einde van het boek zou welkom zijn geweest.

Dit boek was verhelderend en beknopt, maar zoals anderen al zeiden, vol met details die niet echt nodig waren. Dit maakte het boek ook niet gemakkelijk te lezen. Verschillende documenten zijn toegevoegd in bijlagen, om maar zoveel mogelijk details te geven.

Een goed geschreven boek, dat een aanrader zou moeten zijn voor geschiedenislessen, maar met verduidelijkingen voor sommige namen.

Ik vind het moeilijk om sterren te geven aan dit soort boeken. Zou ik het 5 sterren geven vanwege het verhaal, of wat de auteur heeft meegemaakt of …, dus de 5 sterren die ik geef zijn gebaseerd op het verhaal zelf

De verantwoordelijke voor de lay-out en het formaat van het boek heeft zijn werk goed gedaan. Het boek zelf ziet er geweldig uit, het papier is van topkwaliteit. Ik was echt verrast dat dit een echt boek was in plaats van een e-boek dat normaal gesproken wordt weggegeven als een ‘early review’ examplaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.