De ontsnapping

door | 9 juli 2020
The Auschwitz Escape
Categorie:
ISBN13: 9789023996583
Book URL: GoodReads.com
Goodreads ID: 54428930
Goodreads Rating: 4.34
De oorlogsmachine van de nazis walst over Europa. Twee moedige mannen nemen de onmogelijke taak op zich om de wereld te waarschuwen. Jean-Luc Leclerc, hulppredikant in Le Chambon, Zuid-Frankrijk, ervaart aan den lijve hoe het net van de nazis zich begint te sluiten. In zijn eigen familie vallen de eerste slachtoffers van het oorlogsgeweld. Op een nacht staan er onbekenden bij hem op de stoep. Het zijn gevluchte Joden die om hulp vragen. De weken…

Er zijn niet veel mensen ontsnapt uit de hel die Auschwitz heette. Toch waren er 144 die het succesvol probeerden. Dit boek probeert een hommage te zijn aan hen.

Dit is niet een van de beste verhalen over de Tweede WereldOorlog, en ik heb er toch heel veel gelezen. Ik geef er toch nog 4 sterren voor, omdat het ondanks alles toch wel weer wat laat zien over de beestachtigheden die er in Auschwitz (en andere kampen) hebben plaatsgevonden.

Voor het grootste deel van de tijd hield dit boek mijn aandacht goed vast, pas tegen de tijd dat Jacob en Jean-Luc aan hun ontsnapping begonnen begon het voor mij wat af te zwakken, om tegen de laatste paar hoofdstukken nog minder werd, zo ongeveer tegen de tijd dat Jacob uiteindelijk in Washington aankwam.

Het boek bevatte weinig tot geen ongewenste teksten, en er werd ook niet tot in de gruwelijkste detail ingegaan op de gebeurtenissen. Zonder stil te staan bij de gruwelijkheden heeft de auteur toch een manier gevonden om het kwade te tonen.

De Duitsers waren van plan om alle Hongaarse Joden naar het kamp te vervoeren, om hen direct na aankomst te vergassen. Om dit te voorkomen probeerden Jacob en Jean-Luc (en anderen) te ontsnappen en de autoriteiten in Washington en Londen te waarschuwen, met het verzoek om in te grijpen, of in het uiterste noodzaak het kamp te vernietigen.

De schrijver heeft geprobeerd om waargebeurde evenementen te verweven met de fictie, en is daarin goed geslaagd. Toch vond ik het boek voorspelbaar op diverse plekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.