De maan in opstand

door | 4 augustus 2016
The Moon is a Harsh Mistress
ISBN13: 9789029002639
Book URL: GoodReads.com
Goodreads ID: 16084097
Goodreads Rating: 4.17
publisher:
Format: Paperback
De Maan anno 2075 is een open strafkolonie zoals eertijds AustraliĆ«. Het aantal gevangenen is echter gering; de meeste bewoners zijn vrije mensen. De bevolking leeft in tunnels en houdt er een vrolijke, multinationale samenleving op na die aan de barre omstandigheden is aangepast. De Maan produceert graan voor de hongerende massa's op Aarde, en zolang de aanvoer daarvan niet hapert, bekommert de Aarde zich niet om het lot van de Maanbewoners.Het graan wordt opgekocht…

Doet me in veel opzichten een beetje denken aan ‘zesde colonne’ van de zelfde schrijver. waar in dit geval het wondermiddel bestaat uit ‘Mike’, de supercomputer, die alles bedenkt en uitvoert. Hoewel het verhaal afspeelt op de maan, is het meer een politiek verhaal. Erg veel Russische invloeden in de spreektaal.

Het begint is veelbelovend, met direct grote problemen rond kunstmatige intelligentie. Mike (kort voor Mycroft Holmes, Sherlock’s broer) is een supercomputer die van grappen en van kattenkwaad geniet.
Een ander belangrijke karakter is Manuel (Man, Mannie) en Wyoming Knott, maar meestal afgekort tot Wyoh.

Manuel leert dat de computer waar hij aan werkt gevoelens heeft, en ze worden vrienden. Hij raakt betrokken bij revolutionairen en de computer wordt een sleutelfiguur in de revolutie.
Echter, de roman wijkt snel in lezingen over politiek, gender relaties, economie, en een overvloed aan andere onderwerpen.. Er is veel gepraat, maar niet veel actie.

Categorie: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.