De jongen die tien concentratiekampen overleefde

door | 30 oktober 2019
Prisoner B-3087
Author:
Categorie:
ISBN13: 9789020654516
Book URL: GoodReads.com
Goodreads ID: 19521352
Goodreads Rating: 4.46
De jongen die tien concentratiekampen overleefde vertelt het waargebeurde verhaal van Yanek, een Joods jongetje tijdens de Tweede Wereldoorlog in Polen. Als de nazi’s de jacht op de joden openen in het land, verandert zijn vertrouwde leventje in een nachtmerrie die helaas werkelijkheid is . Hij wordt van het ene concentratiekamp in het andere geplaatst, uitgehongerd, gemarteld en uitgebuit en kijkt de dood keer op keer in de ogen. Het is een wonder hoe Yanek,…

1939 – De 10-jarige Yanek hoort van zijn oom dat da de Duitsers alle Joden uit Europa willen verdrijven. Hij is een Jood en woont in Europa. En hij wil niet weg.
Dan vallen de Duitsers Polen binnen en veranderd zijn leven in een nachtmerrie. Eentje die helaas maar al te echt is.

Dit op ware feiten gebaseerd verhaal verteld te gebeurtenissen die de jongen Yanek moet doorstaan. Tot aan de bevrijding in 1945 heeft hij 10 concentratiekampen en twee doden-marsen overleefd.

Het is moeilijk om aan te geven waar de grens ligt tussen waarheid en waar de schrijver een aantal vrijheden heeft genomen. Dit boek richt zich op een lezers tussen 13 en 15 jaar, maar ook voor ouderen aan te reden. Het verhaal wordt dat het verhaal goed gepresenteerd, met korte hoofdstukken, waardoor je snel door het boek heen bent.

Yanek leert te overleven. Eerst in het ghetto, later in de concentratie-kampen en de doden-marsen. Hij ziet mensen om zich heen doodgeschoten worden, of doodvriezen; maakt de willekeurige sadisme van de Nazi’s en de Kapo’s mee; kent honger en dorst.

Een aanrader voor iedereen die het genre kan waarderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.