De houthalers – de vergeten kinderen in de Hongerwinter

door | 20 februari 2020
Vergeten kinderen in de Hongerwinter
Categorie:
Genre:
ISBN13: 9789491098147
Book URL: GoodReads.com
Goodreads ID: 35562791
Goodreads Rating: 4.00
publisher:
De Houthalers waarover dit boek gaat zijn geen fictie, maar kinderen in de leeftijdsgroep van veertien tot zestien jaar die tijdens de Hongerwinter 1944-'45 erop uit trokken om voor brandhout te zorgen. Hout dat onmisbaar was voor de noodkacheltjes waarop het weinige voedsel dat er nog was bereid kon worden. De rol van die kinderen is voor vele families zo doorslaggevend geweest, dat het aantal hongerslachtoffers in het westen van ons land beperkt bleef tot…

Boek dat handelt over de wijze waarop een groep jongeren vrijwel dagelijks naar ‘het sper’ gaat om daar uit woningen uit te halen. Behalve gevaarlijk was het ook nog eens verboden. Toch moesten zij wel om aan brandstof te komen voor de nood-kachel in huis. Ondervoed, hongerig, in kleren die tot op de draad versleten waren, in een stad die in de Middel-eeuwen leek te zijn teruggekeerd.

Na de oorlog werd er van deze jongeren verwacht dat ze weer als brave kinderen naar school gingen.

Geen spannende avonturen, maar de doodgewone dingen die konden gebeuren als je je in oorlogstijd op verboden gebied bevond. Bevat grof taalgebruik, maar gezien door de ogen van deze jongeren (ongeveer 14 tot 16 jaar) wel begrijpelijk.
Ook de opluikende seksualiteit speelt een rol in dit boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.