10 mei 1940

door | 26 december 2020
no title has been provided for this book
Categorie:
ISBN13: 9789051797213
Book URL: GoodReads.com
Goodreads ID: 39777447
Goodreads Rating: 2.75
10 mei 1940. Het belooft een stralende lentedag te worden. Maar dan, in de prille ochtend… komen de moffen. Net als de rest van Nederland worden de hoofdpersonen van dit boek in de Achterhoek en Rotterdam overdonderd door het plotselinge geweld van Duitse bommenwerpers. George Knottnerus voert zijn lezers mee in de oorlogsstrijd en maakt ze deelgenoot van de beproevingen, de angst en de bombardementen. Maar het leven gaat door, móet door. Mensen worden verliefd,…

Een jongen uit de Achterhoek, zoon van een protestante dominee, en een katholiek meisje uit Rotterdam raken verliefd op elkaar. Dit tegen de dreigende achtergrond van de Mei-dagen van 1940.

Tim woont samen met zijn ouders, broers en zus in het Achterhoekse Varsseveld. Tegen de achtergrond van het oprukkende Nationaal Socialisme in Duitsland, ontdekt Tim de liefde.

Het leven van het gezin veranderd al voor de Duitse inval van Nederland. Vader meldt zich als veldprediker bij het leger, en de oudste zoons worden gemobiliseerd. Tim is teleurgesteld als hij wegens hooikoorts wordt afgekeurd.
Na de oorlogsdagen raakt hij betrokken bij het verzet. Hij helpt geallieerde piloten en Joden met onderduiken.

Het gewone leven gaat echter ook gewoon door en tijdens een bezoek aan Rotterdam raakt Tim verliefd op een meisje. Zij is echter katholiek. En dat is de tijd van verzuiling een groot probleem. Een ander probleem is dat zij eigenlijk verliefd is op zijn vriend Henk Jan. Deze is echter al getrouwd en heeft een dochtertje. Het toeval wil dat Tim ook op dit meisje verliefd is geweest.

Het boek besteed kort aandacht aan het ‘vergeten bombardement’ in 1943, waarbij de geallieerden Rotterdam bombardeerden, met de dood van 400 burgers tot gevolg. Ook werd aandacht gegeven aan de executie van 46 inwoners van Varsseveld na de aanslag op een 4-tal Duitsers. Deze beide feiten zijn goed verweven in verhaal.

Het verhaal is een leuke aanvulling aan de reeks boeken die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelde, maar voor diegene die al meer gelezen hebben over dit onderwerp voegt het weinig tot niets toe aan nieuwe inzichten, en is het niet meer dan gewoon weer een liefdes/oorlogs-roman. Mij stoorde vooral het feit dat er onderling vrij open gesproken werd over het verzet tegen de Duitsers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.