Wok Maxis Warnsveld weigert assistentiehond bewust

In strijd met zowel de Horecawet als het VN-verdrag voor mensen met een beperking, dat op 14 juli jl is bekrachtigd, heeft Wok Maxis in Warnsveld bewust mensen met een assistentiehond geweigerd. Eerder werd al een blindegeleidehond door het restaurant geweigerd.
Een medewerker (bedrijfsleider?) van het wokrestaurant wou een uitzondering maken, maar dat werd door de baas verboden.

Het weigeren van assistentiehonden is een strafbare overtreding, aldus de Stichting Gebruikers Assistentiehonden.

Omroep Gelderland bericht hierover:

WARNSVELD – Mag je met je hulphond een restaurant bezoeken? Volgens de Nederlandse wetgeving wel. Het dier mag echter niet in de bereidingsruimte van een horeca-gelegenheid komen. En daar ligt nu net de crux, zoals een schrijnend verhaal afgelopen weekend in Warnsveld duidelijk maakt.

De familie Hol vierde zondag de 70-jarige verjaardag van de moeder en wilde het feest afsluiten bij wokrestaurant Wok Maxis in Warnsveld. Vanwege de meervoudige motorische handicap van de dochter moest de hulphond mee naar de eetgelegenheid. De familie was dit waarschijnlijk vergeten door te geven. En toen begon de ellende.

Het probleem lijkt mij te liggen in het volgende:

Omdat er echter rauw voedsel geserveerd wordt en iemand zou ziek worden door bijvoorbeeld een hondenhaar, kan de eetgelegenheid een boete krijgen of moet deze zelfs helemaal sluiten. De eigenaar wist daarom niet goed wat hij moest doen. Na lang wikken en wegen heeft hij daarom besloten om de hond te weigeren.

(emphasis door mij toegevoegd)

In het hygienebesluit in de horecawet staat het volgende:

De nieuwe Hygiënecode biedt duidelijkheid: hulphonden mogen wel worden toegelaten tot restaurants, ook die met een open keuken en buffetrestaurants. De code uit 2007 geeft hierover geen duidelijkheid.

Huisdieren
Wat ‘normale’ huisdieren betreft blijven de regels van kracht dat huisdieren niet zijn toegestaan in ruimtes waar eten en drinken wordt bereid of opgeslagen.
De volledige paragraaf over de hulphond luidt:
Blindengeleidehonden en hulphonden mogen worden toegelaten tot de horecagelegenheid. Zij mogen niet in bereidingsruimten komen.

(Benadrukking door mij toegevoegd

Hierin wordt dus aangegeven dat assistentiehonden WEL toegang mogen krijgen tot de ruimtes, met uitzondering van die waar het voedsel bereid wordt, en dit is het punt bij dit wok-restaurant, daar worden de gerechten in dezelfde ruimte bereidt. Worden straks ook de snackbars verboden gebied?

Dus hoewel het bedrijf juridisch juist heeft gehandeld is het de vraag of het moreel gezien wel een handige oplossing is.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *